Een fout op het geboortekaartje? Dat gaat jou natuurlijk niet gebeuren. WIJ deed een onderzoekje op social media en wat bleek? Er wordt flink geblunderd op geboortekaartjes. Zoals een dikke vette spelfout, een kaartje zonder babynaam, een geboortedatum die mist of een kaartje waarop staat dat de pasgeboren baby ruim 3000 kilo weegt. Ja het gebeurt echt! Om jou te behoeden hebben wij de meest voorkomende blunders voor je op een rijtje gezet. Even lezen dus voor je op bestellen klikt!
Hoera, je bent bevallen. Wat een reis was het! Jullie kleine is er en je geluk kan niet op. Snel de kaartjes even afmaken en bestellen. Daar gaat het vaak mis, want in alle hectiek wordt de geboortedatum niet aangepast of zelfs helemaal niet toegevoegd. Oeps! Vaak wordt de uitgerekende datum of een verzonnen datum die nog ver weg ligt tijdelijk vermeld. Pas je dit niet aan dan beval je zomaar per ongeluk van een kind uit de toekomst. Wat knap! Kortom, check de datum en zorg dat die er goed op vermeld staat.
Ook een klassieke fout is het verkeerd vermelden van het gewicht van de baby. In plaats van gram vermeld je per ongeluk kilo en daarmee heb je plotsklaps ongewild een record te pakken. Want welk mens is er ooit bevallen van een baby van ruim 3000 kilo? Oeps! Dat kan natuurlijk niet, check dit dus goed en zorg dat je het juiste gewicht in grammen vermeldt.
In sommige landen is het heel normaal dat een kind nog geen naam heeft vlak na de geboorte. Echter, in Nederland niet. Familie en kennissen kijken dan ook vreemd op als je vergeten bent de naam van het kind te vermelden op het geboortekaartje. Gebeurt dit echt? Jazeker. De ouders in kwestie kwamen er net voor het versturen achter en hebben toen nieuwe kaartjes besteld. Oeps!
Hoe vaak je het kaartje ook doorleest, toch kan er een tekstfout doorheen glippen. Naast een pijnlijke dt-fout kan het ook zomaar zijn dat je ineens 'troste' ouders bent in plaats van 'trotse' ouders. Oei! Laat daarom je kaartje ook zeker even door iemand anders checken. Twee zien meer dan één.
Bestel een gratis proefkaartje met de code WIJPROEF. Zo kun je het kaartje rustig bekijken en nalezen op eventuele foutjes.
Let goed op de inhoud van je tekst als je die gaat finetunen. Check ook goed hoe je het geslacht hebt vermeld. Voorkom daarmee een kromme zin als: ‘Blij zijn wij met de geboorte van onze dochter en broertje’. Je snapt wel dat dit voor menig gefrons op de gezichten van je kennissenkring zal zorgen, want hoe zit het nou?????
In geboortekaartjes kun je met verschillende symbolen duiding geven aan getallen en gegevens. Een leuke visuele oplossing, maar let goed op dat je de juiste gegevens bij het juiste symbool zet. Het lijkt heel erg voor de hand liggend, maar ook hier gaat het soms mis. In de haast of door de vermoeidheid kan het zijn dat je bij de liniaal per ongeluk het gewicht zet en bij de weegschaal de lengte. Oeps!
Je kaartje is klaar en dus bestel je ook enveloppen. Let goed op dat je de juiste maat besteld, want het is heel erg zonde van de tijd en moeite als je al ruim 120 enveloppen hebt voorzien van een adres en er dan achter komt dat de kaartjes er niet in passen. Zucht!
Nog een tip: plak je envelop altijd dicht. Helemaal als je kaartje wat kleiner is dan de envelop en hier wat ruimer in zit. Bij het sorteren van de post bestaat dan de kans dat je kaartje eruit valt en iemand een lege envelop ontvangt. Zonde natuurlijk! Een sluitsticker kan uitkomst bieden, hartstikke leuk in dezelfde stijl als je geboortekaartje en het scheelt een hoop dicht likken.
Ook een klassieke fout. Alles op het kaartje is picobello in orde, maar dan zie je het. Je bent helemaal vergeten jullie eigen namen te vermelden. Let hier dus ook goed op en voorkom dat de ontvangers moeten raden bij wie deze pasgeboren baby hoort.
Misschien wil je geen bezoek, telefoon of post, dat kan. Maar voor wie dat wel wil, is het vermelden van jullie adres toch wel een must. Check ook goed je telefoonnummer. Ook dit wordt soms vergeten of verkeerd vermeld. En jij maar denken: wat blijft het toch rustig …
Ja ook dit gebeurt echt. Zo kan het gebeuren dat je de liefdevolle tekst: ‘Zet hier maar een mooi gedichtje’ in je kaartje hebt laten staan. Ai, een gemiste kans!
Last but not least: je kunt natuurlijk zelf je geboortegedichtje verzinnen. Deze moeder deelde met ons haar gedicht en ze bekende eerlijk: niemand snapte ‘m.
“Dat mama moe is neem ik aan.
Maar ik heb ook hard Mn best gedaan.
Toch heeft papa voor zover ik weet,
het hardste van ons 3 gezweet."
Iedereen vroeg: "Ja, heeft hij het moeilijk gehad tijdens de bevalling?" Uh, nee, tijdens het maken van deze baby heeft hij gezweet. Niemand snapte wat we bedoelden. Haha, oeps!"
Kortom, wees creatief, maar wel duidelijk. Succes!
Inspiratie nodig? Bekijk de door ons verzamelde geboortegedichtjes! En heb je ook al een geboortekaartje?