• Eerste proefdruk GRATIS
  • Snelle levering & mooie kwaliteit
  • Keuze uit 2100+ kaartjes

Waarom sturen we geboortekaartjes? En naar wie wel en wie niet?

Zodra je zwanger bent weet je dat dit leuke moment een keer gaat komen: een geboortekaartje uitkiezen! Maar waarom versturen we eigenlijk geboortekaartjes en naar wie stuur je wel een kaartje en naar wie niet? Want pas dan weet je hoeveel geboortekaartjes (en enveloppen en eventueel adresstickers en sluitzegels) je wilt bestellen! Met deze checklist zul je niemand vergeten. Plus: 3 gouden tips! 

Waarom geboortekaartjes versturen? En naar wie?

De traditie van geboortekaartjes versturen

Geboortekaartjes verzenden is een mooie traditie die vooral in Nederland en België vaak voorkomt. 95% van de ouders stuurt geboortekaartjes. Ongeveer 150 jaar geleden is hiermee begonnen door de rijken (want post versturen was kostbaar), toen nog in de vorm van serieuze, formele functionele geboortebrieven om de geboorte van een kind aan te kondigen. In de jaren ’50 beginnen de geboorteaankondigingen meer te lijken op echt geboortekaartjes. Eerst simpele, witte kaartjes met soms een tekening. Daarna krijgen de kaartjes steeds meer kleur. Vanaf de jaren ’60 worden de geboortekaartjes steeds leuker, met een mooi prentje en de vermelding van de namen van broertjes en zusjes. Vanaf de jaren ’70 zien we dat er ook gedichtjes worden toegevoegd.

Geboortekaartjes zelf ontwerpen

Vanaf 2000 kwamen er steeds meer mogelijkheden en konden mensen zelf hun eigen geboortekaartje ontwerpen. Kaartjes met felle kleuren en hippe printjes worden populair. Gedichtjes krijgen regelmatig een wat minder serieuze toon. Aanstaande ouders konden bij de drukker grote boeken met geboortekaartjes bekijken en zo hun favoriete geboortekaartje uitkiezen en laten drukken. Maar al snel werd het ook mogelijk om het kaartje zelf te bestellen via internet. Nu is het heel makkelijk geworden om een enorme collectie geboortekaartjes online te bekijken en je kaartje te bestellen. Dat gemak heeft soms ook een keerzijde, want: keuzestress!

Waarom blijven we kaartjes sturen?

Je kunt je natuurlijk afvragen: waarom sturen we niet gewoon een online kaartje, mailtje of appje als de baby is geboren? Het antwoord is simpel: de geboorte van je kind is een belangrijk moment dat we dat graag vereeuwigen op papier en markeren met een mooi waardevol echt kaartje van betekenis per post om al je lieve familie en vrienden te laten weten dat jullie baby is geboren. Een fysiek kaartje, die jouw familie en vrienden in huis kunnen neerzetten. Een mooie traditie, nu mag iedereen weten wat de naam en de geboortedatum is geworden. Het geboortekaartje is een ode aan je pasgeboren baby. Het ontwerp, de kleuren, de tekst, al deze dingen weerspiegelen jouw wensen voor de baby wanneer jullie deze welkom heten op de wereld en in jullie gezin. Geboortekaartjes hebben veel waarde, zijn belangrijk en worden vaak bewaard; heb je jouw eigen geboortekaartje nog?

Behalve dat, is het verzenden van geboortekaartjes ook gewoon heel praktisch. Iedereen – ook de mensen die je niet dagelijks spreekt – is op de hoogte van de geboorte van je baby. Daarnaast kun je veel leuke en handige informatie kwijt op het kaartje; zoals de lengte en het gewicht van de baby, jullie adres en je bezoek- en rusttijden. Als je voor een geboortekaartje met foto kiest, kun je zelfs al laten zien hoe je baby eruit ziet.  

Checklist: naar wie stuur je een geboortekaartje?

Het is handig om - voordat je baby wordt geboren - alvast te bedenken naar wie je allemaal een geboortekaartje wilt versturen. Dan hoef je daar na je bevalling niet meer over na te denken en weet je nu alvast hoeveel geboortekaartjes je straks wilt bestellen. Hieronder de checklist zodat je niemand vergeet. Uiteraard bepaal je helemaal zelf wie er op de verzendlijst komt te staan. Je kunt er ook voor kiezen om twee soorten geboortekaartjes te sturen: één met alles erop en eraan (bijvoorbeeld een duurdere papiersoort en een kraamfeestkaartje) voor de belangrijkste mensen en één goedkopere versie voor alle andere mensen. Zo kun je de kosten drukken, maar toch iedereen en kaartje sturen. Je kunt er ook voor kiezen om niet naar ál je collega's een kaartje te sturen maar bijvoorbeeld alleen naar je baas of alleen de mensen van jouw team of afdeling. 

Familie:

Ouders en schoonouders
Opa’s en oma’s
Broers en zussen
Ooms en tantes
Neven en nichten

Vrienden:

Vrienden en vriendinnen
Ouders van je beste vriend/vriendin
Vrienden van je ouders

Kennissen:

Buren
Mensen uit je recente Whatsapp/Instagram/Facebook-gesprekken
Mensen van een zwangerschapscursus
Mensen die je kent van hobby's, muziek, sport
Mensen die je kent van een cursus, studie of opleiding

Werk:

Collega’s en oud-collega's
Zakelijke relaties

Instanties:

Verloskundige(praktijk)
Huisarts
Kraamverzorgende
Kinderdagverblijf of school bij oudere kinderen

Geboortekaartje meisje nijntje portret goudlook Maud
Geboortekaartje jongen dieren olifant watercolor Bram
Geboortekaartje jongen giraffe groen Kees
Geboortekaartje meisje roze hartjes Nina
Geboortekaartje jongen betonlook groen Lucas

3 gouden tips

  1. Begin op tijd met het verzamelen van alle adressen. Wanneer je weet naar wie je allemaal een geboortekaartje wilt versturen, check dan ook meteen even of je van iedereen wel een adres hebt. Want misschien is wel net iemand verhuisd? Dan is het fijn om dit meteen even te achterhalen.

  2. Wanneer je weet wat het formaat van het geboortekaartje wordt, kun je ook van tevoren enveloppen bestellen en deze voorzien van postzegels en adressen. Dan ben je echt goed voorbereid en heb je in je kraamweek een stuk meer tijd voor jezelf en je newborn. Geen zin om al die adressen met de hand te schrijven? Denk dan eens aan adresstickers! Deze kun je bestellen in dezelfde stijl als je geboortekaartje, superleuk voor op je envelop!

  3. Bestel voor de zekerheid een aantal extra kaarten, zo weet je zeker dat je niet te kort komt. Daarnaast is het ook leuk om een paar geboortekaartjes te bewaren voor later. Voor in het fotoalbum, plakboek, of voor de nostalgie als je kind later zelf kinderen krijgt.

Wat een mooie traditie is het toch: geboortekaartjes versturen!