• Eerste proefdruk GRATIS
  • Snelle levering & mooie kwaliteit
  • Keuze uit 2100+ kaartjes

Welke tekst zet je op het geboortekaartje?

Je hebt je geboortekaartje gevonden, en dan? Wat zet je er allemaal op? Natuurlijk is dit helemaal aan jou, maar hieronder een aantal tips & tricks aan welke informatie je kan denken voor op het geboortekaartje. Zo zijn er teksten die je in ieder geval op een babykaartje zet, maar ook teksten die je naar eigen invulling op het geboortekaartje kunt plaatsen. 

Welke tekst zet je op je geboortekaartje?

1. De naam van je baby

Natuurlijk, het allerbelangrijkste is wel de naam van jouw zoon of dochter, die moet op het geboortekaartje staan. Heeft jouw baby één voornaam of misschien ook nog een tweede of een derde naam? Je kunt ervoor kiezen om alleen de voornaam op de voorkant van de kaart te zetten en de volledige naam in de binnenkant of op de achterkant. Als het niet vanzelfsprekend is wat de achternaam van je kindje wordt, omdat jij en je partner allebei een andere achternaam aanhouden, dan kun je ervoor kiezen om die er ook bij te vermelden. 

Tip: in onze ontwerptool kun je verschillende lettertypes kiezen. Zo kun je de naam van jouw baby extra laten stralen op het kaartje en kun je het personaliseren en aan laten sluiten bij jullie stijl. Ga je voor een sierlijk lettertype bij een lieve kaart of juist voor een strak lettertype bij een stoere kaart, probeer het uit in de ontwerptool en bekijk wat het mooiste staat. Geboortekaartje naar tevredenheid aangepast? Bestel dan een gratis proefkaartje met de code WIJPROEF.

2. Geboortedatum en tijdstip

Je weet bij het opmaken van je proefkaartje meestal nog niet precies wanneer je baby wordt geboren. De geboortedatum en -tijd kun je dan ook pas na je bevalling invullen op het geboortekaartje. Wel kun je hiervoor een mooi plekje inruimen op de babykaart. Plaats bijvoorbeeld eerst je uitgerekende datum op het geboortekaartje, om te zien hoe dat staat. Ook kun je een fictieve geboortetijd invullen. Let er wel goed op dat je, voordat je het geboortekaartje na de bevalling gaat bestellen, de datum en tijd aanpast naar de goede gegevens.

Schrijfwijze geboortedatum

De geboortedatum kun je op verschillende manieren uitschrijven. Denk bijvoorbeeld aan cijfers en streepjes; 01-01-2028, of juist tussenstreepjes; 01 | 01 | 2028. Of ga voor deels uitgeschreven; 1 januari 2028. Kijk hierbij ook naar het ontwerp van het geboortekaartje en de geboortedatum zelf. Enkele geboortedata zijn extra leuk voor alleen cijfers; 02-02-2028.

Tip: op de voorkant van het geboortekaartje kun je zowel de naam van de baby plaatsen alsook direct de geboortedatum. Zo zien de ontvangers direct de naam en de geboortedatum samen! Let er wel op dat bij het final maken van het geboortekaartje, je dan op beide plekken de geboortedatum dient aan te passen!

Geboortekaartje meisje bloemen roze Olivia
Geboortekaartje jongen minimalistisch blauw Sven
Geboortekaartje jongen dieren olifant watercolor Bram
Geboortekaartje meisje silhouetten bosdieren Norah
Geboortekaartje jongen betonlook groen Lucas

3. Gewicht (en lengte)

Tegenwoordig worden baby’s niet meer altijd gemeten na de geboorte, maar wel gewogen. Je kunt hierbij uitgaan van 4 cijfers, bijv. 3.500 gram. Maak hier iets leuks van op het geboortekaartje met behulp van een illustratie van een weegschaal. 

4. Contactgegevens

Niet onbelangrijk, vergeet je eigen contactgegevens niet. Sluit de tekst op de kaart af met je eigen naam, die van je partner en eventuele broertjes en zusjes, jullie adres en telefoonnummer(s). Zo kunnen mensen je feliciteren, een kaart sturen of op kraamvisite komen.

5. Geboortegedichtjes

Behalve praktische informatie, kun je ook een geboortetekst en/of -gedichtje op de kaart zetten. Dit kan op de voorkant, maar ook op de binnenkant of achterkant van het geboortekaartje. Geboorteteksten maken je babykaartje extra bijzonder en persoonlijk. Ga voor een gedichtje vanuit jullie als ouders, het geloof, broertje of zusje, het kan allemaal! Een stukje van een songstekst, een mooi gedicht of een quote, het zijn de elementen om een babykaartje een persoonlijke invulling te geven.

Geboortekaartje jongen ooievaar aquarel blauw Hugo
Geboortekaartje meisje bosdieren hert Liselotte
Geboortekaartje meisje nijntje portret goudlook Maud
Geboortekaartje nijntje velvet rib groen met koperfolie Joris
Geboortekaartje jongen zachte aquarel met goudlook Owen

6. Kraambezoek/kraamfeest

Na de geboorte van je baby wil je deze graag aan familie en vrienden laten zien. Het geboortekaartje is een prima plek om hier wat informatie over te geven. Vind je het leuk als mensen bij je thuis langskomen of geef je een kraamfeest? Op het geboortekaartje kun je een speciale bezoektekst plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan teksten voor het aangeven van tijden waarop jij en je baby rusten, of dat bezoek vooraf contact moet opnemen om langs te komen. Zo voorkom je dat mensen onaangekondigt langskomen terwijl je dit niet prettig vindt. 

Tip: geef je een kraamfeest, maar vind je het geboortekaartje geen geschikte plek om hier informatie over te verschaffen. Voeg dan bij de mensen die je wilt uitnodigingen voor het kraamfeest een apart (klein) kaartje toe met meer informatie over het feest (datum/tijdstip/locatie). Zo kun je selectief mensen uitnodigen en beslaat het niet te veel informatie op het geboortekaartje zelf.

7. Cadeautips

Vanzelfsprekend niet verplicht op het geboortekaartje, maar het geboortekaartje kan ook plek bieden voor het aangeven van cadeauwensen. Heb je bijvoorbeeld een lijstje gemaakt op een website? Dan kan je hier de URL of QR code vermelden. Ontvang je als cadeau liever een bijdrage voor jullie baby? Dan kan je ook een envelop symbool plaatsen.

Heb je het geboortekaartje gevonden en aangepast met jouw persoonlijke gegevens en teksten? Bestel dan een gratis proefdruk met de code WIJPROEF. Zo kun je in het echt bekijken hoe de teksten in de gekozen lettertypes op je kaartje staan! Bekijk hier de leukste geboortekaartjes voor een jongen en een meisje en ga aan de slag.