• Eerste proefdruk GRATIS
 • Snelle levering & mooie kwaliteit
 • Keuze uit 2100+ kaartjes

Geboortekaartje: tips voor de opmaak

Je bent op zoek naar tips en uitleg om je geboortekaartje zo mooi mogelijk te maken. Hieronder leggen we uit hoe de editor werkt en waar je op kunt letten bij het ontwerpen van je babykaartje voor het verkrijgen van het beste resultaat.

De site WIJ Geboortekaartjes helpt je op weg

Misschien heb je al iets in je hoofd, misschien heb je nog geen idee. We raden je aan om eerst eens rond te kijken naar verschillende stijlen geboortekaartjes om inspiratie en ideeën op te doen. Bekijk wat je aanspreekt en wat juist niet. Op onze site WIJ Geboortekaartjes hebben we een onderverdeling gemaakt in verschillende stijlen, zodat je steeds specifieker kunt zoeken en uitkomt bij jouw favoriete geboortekaartje.

1. Welke soort geboortekaartje zoek je?

Wanneer je weet wat het geslacht van je baby is, kun je filteren op geboortekaartjes voor een jongen of voor een meisje. Het is ook mogelijk om te filteren op babykaartjes voor een tweeling. Maar je kunt ook starten door te kijken bij ‘Alle geboortekaartjes’. Benieuwd naar de laatste trends? Kijk dan bij ‘Nieuw’.

2. Welke stijl zoek je?

Vervolgens kun je kiezen voor een bepaalde stijl die je aanspreekt zoals HipLiefStoer of Minimalistisch. Je kunt ook zoeken op Thema zoals Dieren, Sterren, Hartjes of Bladeren en bloemen. Wil je dat er een specifieke kleur zichtbaar is op het kaartje, vink dan je favoriete kleur aan. Het formaat heeft zeker invloed op de uitstraling van een geboortekaartje. Daarom is het ook mogelijk om te filteren op het formaat (staand, liggend of vierkant) en het kaarttype (enkel of dubbel).

3. Aanpassen naar wens

Je begint al een aardig beeld te krijgen van welke kaartjes je aanspreken, misschien heb je er al één op het oog, misschien zoek je een combinatie van verschillende elementen. Je geboortekaartje kun je helemaal aanpassen naar jouw wensen in de editor. Kies het babykaartje dat het dichtst in de buurt komt van jouw favoriete geboortekaartje en gebruik deze als basis. Wanneer je klikt op ‘Zelf ontwerpen’ opent jouw gekozen babykaartje in de editor. Daar pas je het geboortekaartje aan zodat hij helemaal past bij jouw stijl.

4. Hoe werkt de editor bij WIJ Geboortekaartjes?

Links bovenin kun je vinkjes aan- en uitzetten om het raster en de veiligheidsmarge te tonen (deze zijn alleen zichtbaar in de editor, niet bij het drukken). Let op: zorg ervoor dat teksten en foto’s altijd binnen de veiligheidsmarge vallen. De drukker hanteert 1-3 mm marge om de kaartje schoon te snijden. Staat de tekst te dicht op de rand, dan kan deze dus worden aangesneden. Plaats teksten en foto’s dus altijd binnen de stippellijntjes. Boven de kaart kun je kiezen welke kant van de kaart wilt bewerken, de voorkant of de achterkant. Rechts bovenin kun je je kaart in- en uitzoomen door het schuifje naar links of rechts te bewegen.

Tabbladen en lagen

Rechts naast het geboortekaartje vind je 3 tabbladen: Achtergrond, Tekst en Illustraties (tulp-icoontje). Rechts onderin vind je verschillende lagen, dit zijn de componenten die te vinden zijn op het geboortekaartje. Door zo’n component aan te klikken, verschijnt er een kader om het geselecteerde onderdeel en kun je deze bewerken. Het is ook mogelijk om rechtstreeks zelf op het onderdeel op het kaartje klikken om deze te bewerken. Componenten zijn gemakkelijk te verwijderen wanneer je na selectie op het prullenbak-icoontje klikt. De volgorde van de lagen kun je aanpassen met de driehoekjes/pijltje die erachter staan, zo kun je componenten verplaatsen naar de voorgrond, of juist naar de achtergrond.

Achtergrond

Je kunt het bestaande component Achtergrond aanpassen in kleurgebruik en transparantie (lichter/donkerder). Het is ook mogelijk om een nieuw component Achtergrond toe te voegen.

Tekst

Je kunt de bestaande tekstcomponenten aanklikken en aanpassen in lettertype en -grootte. Ook hierbij kun je de kleur en transparantie aanpassen. Het is mogelijk om een schaduw toe te voegen en de tekst uit te lijnen op het kaartje. Om de tekst aan te passen klik je na selectie op het ABC-icoontje. Het is ook mogelijk om een nieuw component Tekstvak toe te voegen.

Let op: je kunt per tekstvak 1 lettertype en 1 lettergrootte kiezen. Wanneer je wilt spelen met meerdere lettertypes en -groottes, dan raden wij je aan om gebruik te maken van meerdere tekstvakken.

 • De juiste plek
  Zet je tekst op de juiste plek door het hele tekstvak te verplaatsen. Dit doe je door op het tekstvak te gaan staan met je cursor en je linkermuisknop ingedrukt te houden, zo versleep je alle tekst in het tekstvak naar de plek waar jij het wilt hebben. Let op: ga niet rommelen met spaties en enters, het systeem kan deze verwijderen bij het opslaan waardoor je tekst ongemerkt kan verschuiven.
 • Speciale leestekens
  Het kan voorkomen dat een bepaald lettertype niet alle leestekens ondersteunt. Mocht dit aan de hand zijn, neem dan contact met ons op. Meestal kunnen we dit oplossen door te werken met speciale toetsen of door het speciale leesteken in een ander passend lettertype in een los tekstvak er overheen te plaatsen.
 • Andere talen
  Wil jij tekst plaatsen in een andere taal die niet wordt ondersteunt door een bepaald lettertype, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Illustraties (tulp-icoontje)

Klik bestaande illustraties aan om deze aan te passen in kleur en transparantie. Je kunt ze ook spiegelen, roteren en uitlijnen. Bij sommige geboortekaartjes is het ook mogelijk om een illustratie uit de beeldbank toe te voegen. Klik hiervoor op het plusteken, selecteer de gewenste illustratie en klik op ‘Plaatsen’.

Foto’s

Bij sommige babykaarten is het mogelijk om een foto toe te voegen. Deze optie vind je dan in het 4e tabblad. Je kunt dan een afbeelding toevoegen aan je geboortekaartje en hiervan ook de transparantie aanpassen. Je kunt de foto ook spiegelen, roteren en uitlijnen. Een foto kan er op het gedrukte geboortekaartje iets donkerder uit komen te zien dan op je beeldscherm. Met name schaduwpartijen kunnen iets dichtlopen. Daarom raden wij aan om fotokaarten te laten drukken op glad papier en altijd een proefkaartje te bestellen. Het is eerste proefkaartje krijg je van ons gratis met de code WIJPROEF.

Kleuren

Je maakt je geboortekaartje nu natuurlijk digitaal en kiest kleuren uit die worden weergegeven op je beeldscherm. Echter je babykaartje wordt straks gedrukt op papier, daarop kunnen de kleuren afwijken van wat je nu op je beeldscherm ziet. Dit komt omdat de kleuropbouw van een beeldscherm (RGB) anders is dan van drukwerk (CMYK). Zo kan op een beeldscherm de kleur eruit zien als felroze, maar is hij een stuk matter wanneer de kleur gedrukt wordt op een geboortekaartje. Ook het gebruik van verschillende papiersoorten hebben invloed op de gedrukte kleur. Daarom raden wij altijd aan om een proefkaartje te bestellen. Bij ons krijg je het eerste proefkaartje altijd gratis met de code WIJPROEF.

5. Proefkaartje

Bij ons krijg je het eerste proefkaartje gratis cadeau met de code WIJPROEF. Zo kun je zien hoe je geboortekaartje er in het echt uit komt zien. Controleer de tekst en de kleuren, is het goed leesbaar? Check ook of de gekozen papiersoort naar wens is.

Let op: de kleuren op proefkaartjes kunnen iets afwijken van de bestelling geboortekaartjes. Wanneer babykaarten op verschillende moment worden gedrukt, kan de kleur afwijken vanwege een verschil in luchtvochtigheid, de staat van de drukpers. Hierin houden wij een bepaalde bandbreedte aan. Mocht je het verschil te groot vinden, maak dan een foto en mail deze naar ons, samen met je ordernummer. Wij helpen je dan graag verder. Let op dat je dit wel doet vóórdat je de hele oplage geboortekaartjes besteld. Dan kunnen wij hierin nog iets voor je betekenen.