• Eerste proefdruk GRATIS
  • Snelle levering & mooie kwaliteit
  • Keuze uit 2100+ kaartjes

7 tips om een uniek geboortekaartje te ontwerpen

Je hebt er misschien al wat uurtjes op zitten in geboortekaartjesland en één ding weet je zeker: je wilt een uniek geboortekaartje dat jullie als kersvers gezin perfect weerspiegelt. Hoe voorkom je dat je straks een 13-in-een-dozijn geboortekaartje moet versturen? Lees onze 7 tips om een uniek geboortekaartje te ontwerpen!

7 tips om een uniek geboortekaartje te maken

1. Elimineer: wat wil je vooral niet?

Vaak zie je door de vele online aanbieders met geboortekaartjes niet meer precies waar je eigenlijk naar op zoek bent. Pak het eens andersom aan: wat voor soort geboortekaartje wil je vooral niet? Maak eventueel een lijstje met punten die je zeker niet op je kaartje terug wilt zien. Bijvoorbeeld: geen roze of blauwe babykleuren, geen standaard geboortegedichtje of geen illustraties met dieren om maar wat te noemen. Zo wordt vanzelf helder wat je juist wél wilt.

2. Voeg je eigen foto of illustraties toe

Door een foto van je pasgeboren baby toe te voegen of andere illustraties te kiezen dan die standaard is afgebeeld, maak je je geboortekaartje veel meer eigen, persoonlijker en dus uniek! In onze editor heb je keuze uit veel verschillende stijlen en soorten illustraties. Daarmee kun je je eigen, unieke combinatie van beeldmateriaal mee maken.

3. Schrijf je eigen geboortetekst of geboortegedichtje

Een andere manier om een uniek geboortekaartje te creëren, is door zelf de teksten te schrijven voor je geboortekaartje. Vooral als de zwangerschap of geboorte van je baby net even anders liep dan je van tevoren had gedacht, dekt een standaard tekst vaak de lading niet. Laat je teksten nalezen door je partner of iemand uit je omgeving als je niet helemaal zeker bent van je schrijfkunsten. Tip: een online rijmwoordenboek biedt hulp voor je geboortegedichtje! Al hoeft een geboortegedichtje of tekst natuurlijk niet persé te rijmen.

4. Speel met lettertypes en -groottes

Als je een beetje gevoel hebt voor ontwerpen, is het ook heel leuk om zelf te spelen met de lettertypes en de grootte van de tekst. Kies hierbij niet teveel verschillende lettertypes, maar houdt het op maximaal 2-3 soorten. Op Pinterest kun je veel tips vinden welke lettertypes mooi bij elkaar passen, zoals de combinatie van een strak en wat losser lettertype. Zorg voor voldoende verschil in grootte tussen koptekst (naam van je baby) en bodytekst (jullie gegevens, geboortegedichtje), zodat je teksten niet wegvallen.

5. Kies een unieke combinatie van papiersoort en opmaak

Wees niet bang om voor een minder standaard combinatie te gaan; een lief plaatje op stoer papier kan juist heel goed werken. Probeer hetzelfde te doen met je kleurgebruik. Felle kleuren op kraftpapier is net even anders dan zwart of wit. Dit is vaak een kwestie van uitproberen en zien wat wel en niet werkt. In verband met kleurverschil tussen je beeldscherm en het gedrukte kaartje, adviseren wij je wel om altijd even een proefkaartje te bestellen. Dan kun je zien hoe jouw ontwerp er gedrukt uitziet en of je daarmee dan inderdaad het beoogde resultaat behaalt. Ontvang je eerste proefkaartje helemaal gratis met de code WIJPROEF.

6. Voeg iets kleins toe aan je geboortekaartje

Je geeft je geboortekaartje een unieke twist door er iets kleins aan toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een touwtje om het geboortekaartje geknoopt, een lintje of strikje, droogbloemetjes vastgeplakt met washi-tape, een klein takje, confetti of een gelukspoppetje. Helemaal leuk als dit item een knipoog is naar iets wat terugkomt in het geboortekaartje. Het is wel iets meer werk in je kraamweek, maar misschien heb je wel een lieve moeder of vriendin aan wie je deze dankbare taak kan geven ;).

7. Maak je geboortekaartje af door bijpassende (of juist niet bijpassende) items te kiezen

Bij nagenoeg elk geboortekaartje kun je bijpassende enveloppenadresstickers en sluitstickers bestellen. Maar ook hier geldt; misschien maakt een iets minder voor de hand liggende combinatie jouw geboortekaartje juist uniek! Tip: wil je testen of iets bij elkaar past? Print wat voorbeelden van onze website uit en leg ze bij elkaar. De enveloppen kun je van te voren bestellen, dan kunnen bekijken welke van de printjes van je adresstickers en sluitstickers er het beste bij passen. Deze items kun je vervolgens ook meteen bestellen zodat je de enveloppen alvast kunt voorzien van de adressen (en postzegels), dat scheelt weer in je kraamweek.