• Eerste proefdruk GRATIS
  • Snelle levering & mooie kwaliteit
  • Keuze uit 2100+ kaartjes

5 redenen om altijd een proefkaartje te bestellen

Het is zover, je baby is geboren, de geboortekaartjes zijn besteld en de voorraad beschuit met muisjes is voldoende voor de komende 12 jaar. Alles is geregeld, je bent heerlijk aan het genieten van je baby. Dan komt de postbode aan de deur met je bestelling. Yes! Vol enthousiasme maak je het doosje open. Glimmend van trots schuif je het bovenste geboortekaartje van de stapel. En dan krijg je de schrik van je leven. Een typefout. En niet zo’n kleine ook. ‘Dankbaar en blij zijn we met de geboort van onze dochter en zusje’. Aaargh! Je zakt van ellende in elkaar. Dat waren 150 prachtige geboortekaartjes, rechtstreeks enkeltje prullenbak. Wil je dit voorkomen? (en geloof ons, dat wil je) Daarom: 5x waarom het belangrijk is om altijd een proefkaartje te bestellen!

1. Let op kleurverschil tussen je beeldscherm en het gedrukte geboortekaartje

Houd er rekening mee dat je altijd een kleurverschil gaat zien tussen het geboortekaartje op je scherm en het gedrukte geboortekaartje. Dit heeft met het verschil in kleuropbouw te maken. Op je beeldscherm zie je RGB kleuren. Drukwerk maakt gebruik van CMYK kleuren. Hierdoor zijn de kleuren in drukwerk altijd iets donkerder en doffer dan op een beeldscherm. Dit verschil zal je het meeste merken bij fellere kleuren, zoals knalroze of turquoise.

Wil je een een foto van je pasgeboren baby op het geboortekaartje? Houd ook dan rekening met kleurverschil. Een gedrukte foto zal iets donkerder uitvallen dan de foto op je beeldscherm. Wees terughoudend in het gebruik van filters die de schaduwen donkerder maken en het gezicht van je baby lichter, want hierdoor bestaat de kans dat de achtergrond helemaal wegvalt in een zwart vlak. Zorg dat je goedbent voorbereid en bestel een proefkaartje met een foto van een andere baby, bij voorkeur gemaakt met hetzelfde apparaat en in ongeveer dezelfde lichtomstandigheden als je straks van plan bent. Of bestel nog een proefdruk als je baby is geboren voor de zekerheid. Twijfel je over de kwaliteit van je foto? Vraag ons om advies!

2. Check de uitlijning van tekst, kaders en lijnen

Een andere goede reden om altijd een proefkaartje te bestellen, is het checken van de uitlijning van je tekst en eventuele kaders. Soms komt het voor dat tekst te dicht bij de snijlijnen is geplaatst, waardoor een deel van de tekst wegvalt. Andersom gebeurt ook: de achtergrond loopt niet ver genoeg door, waardoor je witte lijnen op de zijkanten van je geboortekaartje krijgt. Zonde! Je kunt hier in het ontwerpproces al rekening mee houden, door goed de aanwijzingen in onze editor op te volgen. Maar ook hier geldt; je ziet het pas echt goed als je een proefkaartje bestelt. 

3. Wat doet het soort papier met je geboortekaartje?

Niet elke papiersoort is even geschikt voor elk geboortekaartje. Zo zijn de wat meer gladdere, mat witte papiersoorten heel geschikt voor foto’s en fellere kleuren. Een papiersoort met meer structuur is juist weer perfect voor geboortekaartjes met een kraft achtergrond, maar minder geschikt voor foto’s. Het verschilt per papiersoort hoe de kleuren uitkomen. Daarnaast is het soort papier heel bepalend voor de uitstraling van je geboortekaartje. Met een proefkaartje kun je goed beoordelen of de stijl die jij in je hoofd hebt, mooi uitkomt op het papier van jouw keuze. Voor een uitgebreid overzicht van onze 7 papiersoorten kijk je hier.

4. Bekijk het totaalplaatje

Pas als je het geboortekaartje in je handen hebt, kun je echt goed beoordelen of het totaalplaatje klopt. Hoe voelt het papier? En hoe ziet het er in het écht uit? Passen de kleuren, illustraties, tekst en eventuele foto mooi bij elkaar? Daarom bestel je een proefkaartje. Daarnaast is het makkelijker om meerdere opties van geboortekaartjes te vergelijken. In dat geval is het fijn om van elke geboortekaartjes-optie een proefkaartje te bestellen. Wist je dat je jouw geboortekaartje helemaal compleet kunt maken door deze te verzenden met adresstickerssluitstickers en enveloppen passend bij de stijl van jouw kaartje? Je kunt deze artikelen van tevoren bestellen, zodat je alles zoveel mogelijk klaar kunt maken voordat de baby komt. Na de geboorte hoef je dan alleen nog maar het kaartje te bestellen, deze in de enveloppen te doen en te versturen!

5. Voorkom spel-, typ- en stijlfouten

Last but not least, het proefkaartje is natuurlijk dé manier om te checken of er geen spel-, typ- of stijlfouten op je geboortekaartje staan. Je zal niet de eerste zijn waarbij er een dt-fout doorheen glipt, ondanks veelvuldig checken. Laat je proefkaartje dan ook nalezen door een aantal mensen uit je omgeving, want vaak ben je blind voor je eigen spelfouten. Even geen inspiratie voor een mooie tekst of geboortegedichtje op je geboortekaartje? Bekijk onze voorbeelden!

Nu meteen een proefkaartje te bestellen?

Kies je favoriete geboortekaartje, voeg je eigen tekst toe en pas eventueel kleuren en illustraties aan. Met de code WIJPROEF ontvang je je eerste proefkaartje helemaal gratis!

Benieuwd naar meer fouten die anderen (helaas echt) hebben gemaakt op het geboortekaartje? Bekijk dan deze 19 blunders die je echt wilt voorkomen.