Waarom sturen we geboortekaartjes? En naar wie wel en wie niet?

Zodra je zwanger bent weet je dat dit leuke moment een keer gaat komen: een geboortekaartje uitkiezen! Maar waarom versturen we eigenlijk geboortekaartjes en naar wie stuur  je wel een kaartje en naar wie niet?

Waarom geboortekaartjes versturen? En naar wie?

De traditie van geboortekaartjes versturen

Geboortekaartjes verzenden is een mooie traditie die vooral in Nederland en België vaak voorkomt. 95% van de ouders stuurt geboortekaartjes. Ongeveer 150 jaar geleden is hiermee begonnen door de rijken (want post versturen was kostbaar), toen nog in de vorm van serieuze, formele functionele geboortebrieven om de geboorte van een kind aan te kondigen. In de jaren ’50 beginnen de geboorteaankondigingen meer te lijken op echt geboortekaartjes. Eerst simpele, witte kaartjes met soms een tekening. Daarna krijgen de kaartjes steeds meer kleur. Vanaf de jaren ’60 worden de geboortekaartjes steeds leuker, met een mooi prentje en de vermelding van de namen van broertjes en zusjes. Vanaf de jaren ’70 zien we dat er ook gedichtjes worden toegevoegd.

Geboortekaartjes zelf ontwerpen

Vanaf 2000 kwamen er steeds meer mogelijkheden en konden mensen zelf hun eigen geboortekaartje ontwerpen. Kaartjes met felle kleuren en hippe printjes worden populair. Gedichtjes krijgen regelmatig een wat minder serieuze toon. Aanstaande ouders konden bij de drukker grote boeken met geboortekaartjes bekijken en zo hun favoriete geboortekaartje uitkiezen en laten drukken. Maar al snel werd het ook mogelijk om het kaartje zelf te bestellen via internet. Nu is het heel makkelijk geworden om een enorme collectie geboortekaartjes online te bekijken en je kaartje te bestellen. Dat gemak heeft soms ook een keerzijde, want: keuzestress!

Waarom blijven we kaartjes sturen?

Je kunt je natuurlijk afvragen: waarom sturen we niet gewoon een online kaartje, mailtje of appje als de baby is geboren? Het antwoord is simpel: de geboorte van je kind is een belangrijk moment dat we dat graag vereeuwigen op papier en markeren met een mooi waardevol echt kaartje van betekenis per post om al je lieve familie en vrienden te laten weten dat jullie baby is geboren. Een fysiek kaartje, die jouw familie en vrienden in huis kunnen neerzetten. Een mooie traditie, nu mag iedereen weten wat de naam en de geboortedatum is geworden. Het geboortekaartje is een ode aan je pasgeboren baby. Het ontwerp, de kleuren, de tekst, al deze dingen weerspiegelen jouw wensen voor de baby wanneer jullie deze welkom heten op de wereld en in jullie gezin. Geboortekaartjes hebben veel waarde, zijn belangrijk en worden vaak bewaard; heb je jouw eigen geboortekaartje nog?

Behalve dat, is het verzenden van geboortekaartjes ook gewoon heel praktisch. Iedereen – ook de mensen die je niet dagelijks spreekt – is op de hoogte van de geboorte van je baby. Daarnaast kun je veel leuke en handige informatie kwijt op het kaartje; zoals de lengte en het gewicht van de baby, jullie adres en je bezoek- en rusttijden. Als je voor een geboortekaartje met foto kiest, kun je zelfs al laten zien hoe je baby eruit ziet.  

Naar wie stuur je een geboortekaartje?

Het is handig om voordat je baby wordt geboren alvast te bedenken naar wie je allemaal een geboortekaartje wilt versturen. Dan hoef je daar na je bevalling niet meer over na te denken en kun je alvast enveloppen bestellen en deze voorzien van postzegels en adresstickers. Uiteraard bepaal je helemaal zelf wie er op de verzendlijst komt te staan. Het kan zo zijn dat je nog niet van iedereen een adres hebt, dan is het fijn om dit van tevoren alvast te achterhalen. Hieronder een aantal suggesties voor je lijst, zodat je niemand vergeet. Je hoeft natuurlijk niet naar íedereen te sturen. Je kunt er ook voor kiezen om bij je collega's alleen een kaartje te sturen naar je baas en bijvoorbeeld de mensen in jouw team of afdeling. 

 

Familie:

Ouders en schoonouders

Opa’s en oma’s

Broers en zussen

Ooms en tantes

Neven en nichten

 

Vrienden:

Vrienden en vriendinnen

Ouders van je beste vriend/vriendin

Vrienden van je ouders

 

Kennissen:

Buren

Kraamverzorgende

Mensen uit je recente Whatsapp/Instagram/Facebook-gesprekken

Mensen van een zwangerschapscursus

Mensen die je kent van hobby's, muziek, sport

Mensen die je kent van een cursus, studie of opleiding

 

Werk:

Collega’s en oud-collega's

Zakelijke relaties

 

Instanties:

Verloskundige(praktijk)

Huisarts

Kinderdagverblijf of school bij oudere kinderen

 

Bestel voor de zekerheid een aantal extra kaarten, zo weet je zeker dat je niet te kort komt. Daarnaast is het ook leuk om een paar geboortekaartjes te bewaren voor later. Voor in het fotoalbum, plakboek, of voor de nostalgie als je kind later zelf kinderen krijgt. Wat een mooie traditie is het toch: geboortekaartjes versturen!