Veelgestelde vragen

Type hier je vraag:
Gerelateerde vragen over Kleuren
- In hoeverre zijn beeldschermkleuren betrouwbaar?

De kleuren op het beeldscherm kunnen sterk afwijken van de kleuren van het drukwerk. Dit komt omdat de kleuropbouw verschillend is. Een beeldscherm werkt met RGB kleuren en op drukwerk wordt gewerkt met CMYK kleuren. Zo kan een felroze RGB kleur op een beeldscherm heel mat worden op een CMYK gedrukt kaartje. Daarom raden wij ook altijd aan om een proefkaartje te bestellen. En bij ons krijg je het eerste proefkaartje altijd gratis.

- Hoe kan het dat de kleuren van de proefkaarten iets afwijken t.o.v. elkaar?

Wanneer je meerdere proefkaartjes hebt besteld en deze zijn op verschillende momenten gedrukt op hetzelfde papiersoort, kan het voorkomen dat de kleuren van de proefkaartjes iets afwijken. Wij houden hierbij een bepaalde bandbreedte aan. Vind je het verschil te groot? Maak dan een foto van het kleurverschil van de proefkaartjes en stuur dit vervolgens per mail naar ons, vermeld hierbij ook je ordernummer. Wij zullen je dan verder adviseren.Het is ook mogelijk dat de kleuren kunnen afwijken vanwege het gebruik van een andere papiersoort. Onze klassieke papiersoort is bijvoorbeeld wat meer crème van kleur. Op dit papier zullen lichte kleuren wat warmer uitkomen dan op wittere papiersoorten zoals luxe wit of standaard mat.Er zal ook altijd een kleurverschil zichtbaar zijn bij de sluitstickers ten opzichte van het kaartje. Dit komt omdat het stickermateriaal anders omgaat met de kleuren.


- Waar moet ik opletten bij de kleuren van een foto?

De kleuren van een foto op een gedrukt kaartje vallen altijd iets donkerder uit dan hoe de kleuren van een foto eruit zien op een beeldscherm. Het is goed om hierbij extra op te letten met schaduwpartijen bijvoorbeeld. Bestel daarom ook altijd eerst even een proefkaartje met de definitieve foto, voordat je de geboortekaartjes besteld. Mocht je hier geen tijd voor hebben, neem dan even contact op met onze designers. Zij kunnen je kaartje nakijken, advies geven en je foto eventueel nog iets lichter maken.

- Hoe verander ik de kleur?

Als je de kleur wilt veranderen van het kaartje of van een illustratie of tekst, kun je een kleur kiezen uit het kleurenpalet. Het is ook mogelijk om in het vakje kleurcode een eigen hexcode in te voeren.Wat is een hexcode?Een hexcode is een kleurcode voor RGB. RGB is de kleuropbouw voor beeldschermen. Het kaartje wordt uiteindelijk gedrukt in CMYK. Het omzetten van RGB naar CMYK gebeurt automatisch in het drukbestand. Dit is ook de reden dat de kleuren op het beeldscherm er anders uit kunnen zien dan op het gedrukte kaartje. Daarom is het verstandig om altijd een proefkaartje te bestellen als je de kleur gaat aanpassen.Bij color-hex.com kun je bovenin gemakkelijk zelf een kleur kiezen die je wilt en dan zie je meteen welke hexcode daar bij hoort. Die kun je dan gebruiken in de ontwerptool bij het vakje kleurcode.


- Hoe kan ik de kleur van mijn nijntje kaartje veranderen?

De kracht van Dick Bruna is zijn eenvoud. Daarom is het niet mogelijk om het design van de kaartjes van de nijntje collectie aan te passen. Je kunt dus geen kleuren aanpassen en geen figuren verschuiven of groter of kleiner maken. Vanzelfsprekend kun je de tekst wel personaliseren en kiezen voor een lettertype naar wens. Let op dat de tekst niet over een nijntje figuur heen valt.